اگر میخواهیم کودکانمان به وسعت دید و درک واقعی از مسائل اجتماعی برسند باید بکوشیم تا آنها را به مطالعه علاقهمند سازیم.
تشویق کودکان به کتاب خواندن ممکن است برای بسیاری از والدین یک چالش باشد اما بايد توجه داشته باشند كه فرهنگ کتابخوانی وروش های ترغیب کودک به کتابخوانی و مطالعه را باید از سنین پایین آغاز و نهادینه كنند.
اولین گام برای علاقهمند کردن فرزندان به مطالعه، در دسترس قرار دادن منابع است. این منابع علاوه بر خود کتاب میتواند پدر و مادر وپدربزرگ و مادربزرگ و … باشد. والدین و اطرافیانی که کتاب میخوانند بهترین مشوق برای علاقهمند کردن کودک به مطالعه هستند. به همین دلیل پیشنهاد میکنیم در منزل قفسههای کتابی داشته باشید که در معرض دید کودکتان باشد. همچنین هنگام مطالعه جلوی چشم کودک باشید. اگر موضوع مطالعه شما برای کودکتان جالب شد و دراین باره از شما سوال کرد با گشادهرویی و با زبان ساده به او جواب دهید. به این نکته دقت کنید که نحوه جواب دادن شما به کنجکاوی کودکتان میتواند دیدگاه او را نسبت به کتاب تعیین کند.
گام بعدی در ایجاد علاقه به کتاب خواندن تعیین سطح خوانایی کودک است. سطح خوانایی، سطح درک کودک از محتوای کتاب است. به این معنا که كتابى را انتخاب كنيد كه محتوای آن هم ازنظر لغوی و هم ازنظر معنایی برای کودک قابل فهم باشد.
گام سوم توجه به علاقه و واکنش کودک است. طبیعتا هر موضوعی موردعلاقه و توجه هر مخاطبی نیست. باید دانست که علاقه کودک به داستان، اول به دلیل هم ذات پنداری است؛ یعنی کودک بخواهد و بتواند خود را بهجای شخصیت اصلی یا یکی از شخصیتهای داستان بگذارد. بهتر است اول دامنه علاقهمندی فرزندمان را کشف کنیم بعد به سراغ کتاب خواندن برای او برویم. به این نكته توجه داشته باشيدکه علاقه کودک در هر سنی تغییر میکند بنابراين به تغییر علاقهمندی مطالعه فرزندانتان در سنین مختلف دقت کنید و به آن احترام بگذارید.
بهعنوان آخرین گام برای علاقهمند کردن فرزندان به مطالعه باید فضای کتابخوانی در منزل ایجاد کنیم. ایجاد فضا میتواند تنظیم برنامهای برای مطالعه خانوادگی باشد. در ساعت مطالعه خانوادگی حتی اگر فرزندمان خواندن بلد نباشد کتاب در اختیارش بگذارید تاورق بزند و عکسهای آن را تماشا کند. برای کودکی که نمیتواند بخواند، کتاب شیئی پر رمز و راز و جذاب است.
نگران چروک یا پاره شدن صفحات کتاب نباشید. این هزینه ایست که در ازای علاقهمند شدن فرزندتان به کتاب خواندن ابدا به چشم نخواهد آمد. اگر کودک شما به تازگی خواندن را یاد گرفته است با آرامش در هجی کردن کلمات به او کمک کنید و با خواندن کلمات سخت و پیچیده او را با عبارات محبتآمیز تشویق کنید. بگذارید کودک با آرامش کتاب بخواند و از خواندن لذت ببرد.
وقتی کتاب خواندن به بخشی لذتبخش از زندگی روزمره تبدیل میشود، کودکان نگرش مثبتی در مورد کتاب خواندن پیدا میکنند.
به یادداشته باشید که کتابخوانی باید یک تجربه لذتبخش باشد.
Comments